امروزه، ریزش مو (ناشی از ژنتیک، استرس، عادات بد نگهداری از مو یا بیماریها) به یکی از دغدغههای اصلی زنان و مردان تبدیل شده است. البته، بر مبنای پیشرفتهای به دست آمده و تحقیقات انجام شده در این زمینه، تکنیکهای مختلفی ابداع شده که میتوانند به راحتی با این عارضه مقابله کند. چرا که سری پر از موهای سالم، نشانهای از جوانی، قدرت و انرژی است. این امر برای بسیاری از مردان، کلیدی برای اعتماد به نفس است و کاملاً طبیعی است که بخواهند تا حد ممکن جذاب به نظر برسند. خواستن موهای پرپشت که فرد را ارزشمند و جذاب نشان دهد و تلاش برای توقف ریزش مو یا بازگشت موهای از دست رفته و کاشت مو به روش غیر جراحی ، امری کاملاً طبیعی است. اخیراً،
پلاسمای غنی شده از پلاکت (پی آر پی) به عنوان درمانی مستقل برای مردان و زنانی با انواع خاصی از ریزش مو، بهویژه موارد ژنتیکی و برخی از انواع آلوپسی، تأثیر خود را نشان داده است. حتی در برخی موارد، استفاده از مزایای کاشت مو به روش پی آر پی به رشد مجدد موها در مناطق تحت تأثیر آلوپسی آرهآتا، تلوژن افلوویوم مزمن و نواحی کم پشت ابرو کمک کرده است.
انواع مختلف شرایط ریزش مو
پنج نوع اصلی ریزش مو (آلوپسی) در بین افراد به شرح زیر مشاهده میشود:
• ریزش موی آندروژنتیک: الگوی ریزش موی مردانه و الگوی ریزش موی زنانه با ریزش موی آندروژنتیک یا همان ریزش موی ارثی ارتباط دارند. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید به مقاله انواع ریزش مو مراجعه کنید.
• ریزش موی سکهای: آلوپسی آره آتا یا ریزش موی سکه ای نوعی اختلال ریزش مو است که سیستم ایمنی بدن در آن نقش دارد. زنان و مردان در هر سنی و از هر نژاد و قومیتی ممکن است دچار ریزش موی سکهای شوند، به علاوه آلوپسی میتواند هر ناحیهی موداری از بدن را درگیر کند. درمان ریزش موی سکه ای زمانی به کار میرود که ریزش مو به صورت منطقههای دایرهای یا بیضی شکل رخ دهد. این شرایط یک مشکل مربوط به عملکرد سیستم ایمنی است که در آن سلولهای سفید خون به پیازهای مو حمله کرده و باعث ریزش مو با یک الگوی دایرهای بر روی سر میشود. معمولاً، این مشکل با گذشت چند ماه به خودی خود برطرف شده و شرایط رویش مو به حالت اولیه باز میگردد. توجه داشته باشید افزایش سطح استرس به صورت یکباره (برای مثال در مواردی مثل مرگ یکی از اعضای خانواده، ورشکستگی مالی، بیماری فرزند، و سایر موارد مانند آن) میتواند با ایجاد شرایط ریزش موی سکهای ارتباط داشته باشند. ناهنجاریها و مشکلات ناخن نیز معمولاً در بیماران مبتلا به آلوپسی دیده میشود. این نوع مشکلات ممکن است فرورفتگیهای کوچک نقطهای روی ناخن، باریک شدن صفحه آن و در موارد نادر افتادن صفحه ناخن باشد. این نوع از ریزش مو به روش پی آر پی قابل درمان است.
• تلوژن افلوویوم: در این شرایط، پیازهای مو در مرحله رشد تلوژن باقی مانده و در ارتباط با مرحله رشد آناژن با مشکل مواجه میشوند. تلوژن افلوویوم اغلب پس از جراحی به عنوان یک واکنش نسبت به ماده بیحسی ایجاد شده یا با کاهش وزن زیاد، استرس بیش از حد، و بارداری ارتباط دارد.
• ابتلا به سایر بیماریها: ابتلا به دیابت، لوپوس، و عملکرد نامناسب غده تیروئید همگی میتوانند با ریزش مو ارتباط داشته باشند.
• شرایط تغذیه: رژیمهای غذایی دارای سطح پایین پروتئین، آهن، روی، و برخی ویتامینهای خاص (A، ۶B، ۱۲B، C، و D) میتواند با ریزش مو ارتباط داشته باشند. علاوه بر این مقدار زیاد انسولین در خون (هایپرانسولینمی) و نیز مقاومت نسبت به انسولین (هنگامی که مقدار زیادی از انسولین برای انتقال قند از خون به سلولها لازم باشد) هر دو میتوانند با ابتلا به ریزش مو ارتباط داشته باشند. این شرایط معمولاً در نتیجه مصرف رژیم غذایی حاوی سطح بالای کربوهیدراتها ایجاد میشود.
درمان ریزش مو به روش پی آر پی
۵۵% از خون، از مادهی پلاسما تشکیل شده است. پلاسمای خون حاوی گلبولهای سفید و قرمز خون، پلاکتها، پروتئین، مواد معدنی، ویتامینها و الکترولیتها است و با گردش خون در بدن این مواد بهتمامی سلولهای بدن رسانده میشود.
دو جزء بسیار مهم از PRP (پی آر پی) یا همان پلاسمای غنی از پلاکت، سیتوکینها (دستهای از مولکولهای پروتئینی که در پاسخ به یک تحریک٬ ترشح میشوند و میتوانند باعث رشد یا تغییر سلولها شوند) و عناصر رشد هستند.
عناصر رشد در واقع پروتئینهایی هستند که توسط سلولهای خاصی در بدن تولید میشوند. با تولید این پروتئینها روند تکثیر سلولی و بازسازی بافتهای آسیبدیده فعال میشود. برای درمان ریزش مو با پی آر پی لازم است عناصر رشد به سلولهای ریشهی مو که ضعیف شدهاند، رسانده شود تا روند رشد و بازسازی مو فعال شود.
با دانستن این موضوع که پلاکتهای خون دارای این عناصر رشد میباشند، میتوان به این نتیجه رسید که با تزریق PRP مو (پی آر پی) در ریشههای ضعیف مو، عناصر رشد بر سلولهای ریشهی مو اثر میگذارند و موجب تکثیر سلولی و رویش مجدد مو میشوند و درواقع با تزریق پلاکت در سر، فولیکولهای مو وادار به بازسازی و احیا میشوند. بدین ترتیب با استفاده از روند طبیعی بازسازی در بدن شخص، ریزش موی او درمان میشود.
آیا لیزر موهای زائد درد دارد؟
پلاکت خون چیست؟
پلاکتها سلولهایی در بدن ما هستند که وجود آنها برای فرآیند بازسازی در بدن و تولید بافتهای جدید ضروری و حیاتی است. به خاطر تأثیر زیادی که پلاکتها در بازسازی و بهبود بافتهای بدن و تحریک عوامل رشد در بدن دارند، محققان را به این فکر انداختهاند که میتوانند از پلاکتها بهعنوان دارو و مادهدرمانی برای جوان سازی پوست و درمان ریزش مو و دیگر موارد استفاده کنند. در واقع جداسازی و آماده کردن پلاسما، سالهای زیادی است که در شاخههای دیگر پزشکی به کار میرود.
مزایای روش پی آر پی برای درمان ریزش مو
مزایای روش پی آر پی (PRP) برای درمان ریزش مو عبارتند از:
• روشی ساده و بدون جراحی
• نتایج ایمن و مطمئن
• بدون درد و ناراحتی
• دوره بهبودی بسیار سریع
• حاوی پروتئینهایی ضروریست که رشد طبیعی موها را تحریک میکنند.
• باعث سلامت و بزرگ شدن فولیکولهای کوچک شدهی مو میشود، که موهایی قویتر تولید خواهند کرد.
• سرشار از فاکتورهای رشدی است که باعث افزایش سرعت رگزایی و رشد سلولهای موضعی خواهد شد.
• توانایی رشد مجدد موها در بیماریهای آلوپسی آرهآتا، کم پشتی ابروها و سایر مواردی که ریزش مو به علل وراثتی نباشد را دارد.
• رشد رگهای خونی، تکثیر سلولی و تشکیل پوست را افزایش میدهد.
• تشکیل عروق خونی را افزایش میدهد.
• رشد و تفکیک سلولی، تشکیل عروق خونی و تشکیل کلاژن را افزایش میدهد.
پی آر پی مو مناسب چه افرادی است؟
از روش پی آر پی برای درمان عارضه آلوپسی آندروژنتیک یا همان طاسی ارثی و یا آلوپسی آره آتا یا همان ریزش موی سکه ای که هم در مردان و هم در زنان با الگوهای مختلفی مشاهده میشود، مورد استفاده قرار میگیرد. متخصصین پی آر پی معتقدند که از این روش میتوان برای درمان کمپشتی مو در زنانی که از آلوپسی ترکشن رنج میبرند، نیز استفاده کرد. آلوپسی ترکشن عارضهای است که در اثر کشیدن شدید موها برای بستن آن به حالت دم اسبی یا بافتن مو و سایر مدلهای مو که نیاز به کشیده شدن موها دارد، به وجود میآید. زنانی که به دلیل مشکلات هورمونی مانند اختلالات تیروئید، مصرف دارو و افزایش سن موهای خود را از دست دادهاند از دیگر نامزدهای مناسب برای انجام این درمان هستند.
تحقیقات نشان داده است که بهترین کاندیداها برای عمل پی آر پی افرادی هستند که به تازگی دچار ریزش مو شدهاند و یا فرآیند نازک شدن موی آنها در مراحل اولیه قرار داشته و هنوز پیازهای موی فعال و نیمهفعال در ناحیه سر آنها وجود دارد. در حقیقت این پیازهای مو دیگر موی لازم را تولید نکرده یا کیفیت موی تولید شده از آنها پایین است و ترمیم مو به روش PRP در درمان طاسی نقطهای و عقب نشینی خط رشد موها مؤثر است. در واقع این روش برای افرادی که به طور کامل طاس شدهاند، کارآیی ندارد و باعث رشد مجدد موها در افرادی که تمام موهایشان ریخته است، نمیشود.
درمان ریزش مو به روش پی آر پی برای چه افرادی مناسب نیست؟
• افرادی که سابقه ی آمبولی دارند.
• افرادی که سطح پلاکت خون پایینی دارند.
• افراد مبتلا به سرطان و یا عفونت خونی
• افراد سیگاری
• فشار خون پایین
• افرادی که با کورتیزون تحت درمان هستند.
• افراد مبتلا به عفوت های ویروسی مانند شینگل
• افراد مبتلا به دیابت
• افراد مبتلا به اختلالات انعقاد خون
• همچنین درصورتیکه فولیکولهای مو بهطور کامل از بین رفته باشند.
• افرادی که بیش از ۱۰ سال از آغاز ریزش مویشان گذشته است.
• افرادی مبتلا به بیماری های کبدی مزمن مانند سیروز کبدی و غیره
توصیه می شود قبل از انجام پی آر پی با پزشک متخصص مشورت نمایید تا مطمئن شوید برای مشکل فعلی شما انجام پی آر پی مفید و موثر است و اگر تصمیم به انجام آن گرفتید حتما در مرکزی انجام دهید که از کیت های استاندارد و معتبر با رعایت اصول بهداشتی استفاده می کنند. چرا که اکثر کیت های پی آر پی یکبار مصرف می باشند و چنانچه از آن برای چند نفر استفاده شود امکان عفونت و انتقال بیماری های خونی از فردی به فرد دیگر وجود دارد.
مکانیزم روش پی آر پی در درمان ریزش مو
وقتی فولیکول های مو و یا ریشه موها سالم است، رشد موها نیز طبیعی است. فولیکول های مو به دلیل تغذیه شان توسط خون زنده می مانند. وقتی ما پلاکت ها را توسط پی آر پی به محل فولیکول آسیب دیده مو وارد می کنیم، مکانیزم ترمیم زخم به صورت طبیعی تقویت می شود.برخی پزشکان در سراسر جهان بر این باورند که پی آر پی می تواند برای تحریک رشد فولیکول های مو، جهت جلوگیری از ریزش مو مورد استفاده قرار گیرد.
در این روش تزریقاتی کوچک، دقیق و بدون درد به داخل لایه درم (بهترین لایه از پوست سر برای تحریک رشد فولیکولها و تقویت آنها) انجام میشود. پلاسمای غنی شده از پلاکت حاوی فاکتورهای رشد و سلولهای بنیادی است که منجر به تحریک سلولها شده و فولیکولهای مو را دوباره زنده و وادار به رشد میکند. هرچند پوست سر آسیب ندیده است اما تحت ثأثیر این درمان تحریک شده و ظاهری درخشان پیدا میکند. با تحریک فولیکولها، ضخامت آنها نیز افزایش مییابد. نهایتاً این عمل به فعالیت مجدد چرخهی مو منجر خواهد شد که علاوه بر تولید فولیکولهای جدید، باعث بهبود ضخامت موهای سر نیز میشود.
مراحل درمان پی آر پی مو
ابتدا حدود ۸۰-۳۵ سی سی از خون شما گرفته می شود. این کار بسیار شبیه به دادن یک آزمایش خون معمولی است. خون جمع آوری شده شما در داخل کیت مخصوص پی آر پی ریخته می شود. سپس کیت، در دستگاهی به نام سانتریفوژ قرار می گیرد و در ۲ مرحله حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه چرخانده می شود. نیروی گریز از مرکز دستگاه، اجزای خون شما را از هم جدا می کند. پلاکت های تغلیظ شده هم از بقیه خون جدا می شوند. حالا PRP که شامل پلاسما، پلاکت و عوامل رشد فراوان است، آماده به استفاده در پوست سر می باشد. هدف از این فرایند،افزایش اثرات درمان PRP در ریزش مو است.
پلاسمای غنی از پلاکت توسط یک سوزن بسیار ظریف به داخل پوست سر تزریق می شود. این کار توسط تزریقات متعدد در نقاط مختلف پوست سر و با عمق کم ( ۳ تا ۴ میلیمتر ) در مدت ۶۰ دقیقه در هر جلسه درمانی انجام می پذیرد. از آنجایی که حجم پی آر پی در هر تزریق کم است و سوزن استفاده شده بسیار نازک می باشد لذا میزان درد و سوزش هنگام کار معمولا خفیف خواهد بود که البته با استفاده از بی حس کننده های موضعی این حالت ناخوشایند باز هم کمتر شده و یا اصلا وجود نخواهد داشت.
در مدت زمان بین درمانها ممکن است متخصص شما مصرف داروهای ضد ریزش مو مانند ماینوکسیدل و پروپریکا را برای درمان ریزش مو در مردان و زنان تجویز کند. همچنین ممکن است بنا به صلاحدید متخصص شما روش درمان با تزریق PRP (پی آر پی) با دیگر روشهای درمان ریزش مو مانند درمان با سلولهای بنیادی ترکیب شود. بطور مثال پس از اتمام تزریق از روش میکرو نیدلینگ بر روی سر استفاده میشود تا به این ترتیب با ایجاد آسیبها و کانالهای بسیار ریز در پوست، فعالسازی پی آر پی و نفوذ آن به لایههای عمیقتر پوست امکانپذیر گردد. توصیه می شود محل عمل پی آر پی تا روز بعد شسته نشود. بعد از انجام پی آر پی نیاز به هیچ گونه استراحت وجود ندارد و شما می توانید به فعالیت های عادی خود بپردازید.
پس از درمان مصرف استامینوفن بلامانع است ولی توصیه می شود از داروهای ضد التهاب ماندد ایبوبروفن، دیکلوفناک و … بدلیل احتمال تداخل اثرات درمانی پرهیز گردد.
عمل تزریق پی آر پی (PRP) باید حتماً در حدود ۵ مرتبه به صورت هر ۳ تا ۴ هفته یک بار، تکرار شود تا بتوان به نتایج مطلوبی دست پیدا کرد. همچنین ممکن است لازم باشد که یک دوره دیگر از این عمل در حدود ۸ تا ۹ ماه بعد انجام شود. به منظور برنامهریزی این درمان لازم است یک جلسه مشاوره اولیه با پزشک قبل از شروع درمان انجام شده و پس از درمان برنامههای حفظ و نگهداری نتایج درمان برای حدود نه ماه تا یک سال ادامه پیدا کند.
دوره بهبودی و نتایج پی آر پی
پس از آنکه عمل تزریق پی آر پی به پایان رسید، پوست سر شما کمی برافروخته و ملتهب به نظر میرسد. البته این شرایط کاملاً طبیعی است و تا حدود ۲۴ ساعت بعد کاملاً رفع خواهد شد. دوره استراحت بعد از عمل پی آر پی برای درمان ریزش موی سر بسیار کوتاه است و پوست شما خیلی زود به حالت طبیعی و سالم خود باز میگردد. اما در موارد بسیار نادری ممکن است ورم خفیف و “شوک ریزش مو” که یک پدیده روانی است، برای بیمار اتفاق بیفتد که برای درمان آن باید مجدداً به پزشک مراجعه کنید.
با وجودی که نتایج این درمان در بین افراد متفاوت است، نتایج زیبایی ناشی از آن معمولاً با گذشت ۳ تا ۴ ماه از جلسه درمان اولیه مشاهده شده و بهبود در شرایط فرد تا یک سال کامل پس از درمان ادامه مییابد.
تزریق پی آر پی یک روش دارای نتایج دائمی برای ریزش مو نیست و لازم است این درمان هر ۱۲ تا ۱۸ ماه بر روی بیمار تکرار شود. لازم است توجه داشته باشید استفاده از این روش نمیتواند تشکیل پیازهای مو در نواحی خاص سر که قبلاً طاس و کچل شده را به همراه داشته باشد. در حقیقت از این روش معمولاً برای بازگشت شرایط پیازهای موی آسیبدیده به وضعیت عادی و رشد موی ضخیمتر و بلندتر استفاده میشود.
لازم به دکر است که متخصصین پوست و مو برای تضمین بقای کاشت مو، تزریق پیآرپی (PRP) را قبل از عمل یا در طول آن انجام میدهند.
عوارض روش پی آر پی در درمان ریزش مو
عوارض این روش بسیار کم هستند و بهندرت اتفاق میافتند. به خاطر اینکه در این روش از خون خود فرد برای درمان استفاده میشود، احتمال مشاهده آلرژی یا پس زدن تزریق توسط بدن وجود ندارد. اما برخی عوارض جزیی و احتمالی شامل کبودی موقت سر در محل تزریق PRP (پی آر پی) و حساسیت پوست سر به لمس کردن و یا ملتهب شدن پوست سر میباشد. پس از تزریق PRP (پی آر پی) پوست سر کمیمتورم میشود اما این تورم چند ساعت پس از تزریق از بین میرود و درصورتیکه پوست سر بیمار به لمس کردن حساس باشد نیز این حالت ظرف چند روز برطرف میشود. یکی دیگر از عوارض احتمالی بدتر شدن ریزش مو بهصورت موقتی است که آن هم پس از چند روز برطرف میشود.
درصورتیکه پس از انجام تزریق بیمار احساس سر درد داشته باشد میتوان با داروهای ضد درد مانند تیلنول این درد را کنترل کرد. احتمال عفونت وجود دارد اما این عارضه بسیار نادر است.
هزینه پی آر پی در درمان ریزش مو
هزینه این درمان با توجه به پزشک انتخاب شده برای درمان و محل انجام آن، نوع و تعداد کیت مصرفی متفاوت میباشد. علاوه بر این، هر چه حجم ناحیه تحت درمان گسترش یابد، هزینه درمان نیز بیشتر خواهد شد.
دو نکته بسیار مهم در عمل پی آر پی استفاده از کیت های مرغوب و آماده سازی پی آر پی به روش صحیح است تا بالاترین درجه خلوص پلاکت حاصل شده و کمترین آسیب به پلاکت ها وارد شود.
سوالات متداول درباره درمان ریزش مو با پی آر پی
آیا درمان پی آر پی PRP مو درد دارد؟
معمولاً بیماران میتوانند درد حین درمان را به خوبی تحمل کنند. برای راحتی هر چه بیشتر بیمار، قبل از تزریق پی آر پی پماد بی حسی و یا مادهی بیحسکنندهی موضعی روی محل تزریق استعمال میشود. ۴۸ ساعت بعد از تزریقهای همزمان PRP، به دلیل فرایند التهابی که رخ میدهد، درد، ورم و سوزش در آن ناحیه افزایش مییابد. در صورت نیاز، میتوان بعد از تزریقها از داروهای مسکن استفاده کرد.
در صورت مناسب نبودن روش پی آر پی مو ، روش کاشت مو (جراحی) برای درمان کم پشت بودن و ریزش مو چگونه است؟
بازنشانی و بازنشر ریشهی موهای زندهی موجود از ناحیه یا فرد اهدا کننده به ناحیهی دریافت کننده (قسمت طاس شده) را عمل کاشت میگویند. این عمل، روشی ساده و سطحی است که در آن مو را از ناحیهی اهدا کننده برمیدارند، آماده سازی و تشریح میکنند و سپس آن را بر روی ناحیهی دریافت کننده (طاس شده) که دچار عارضهی طاسی و ریزش موی شدید شده است، میکارند.
آیا شرکتهای بیمه، هزینهی پی آر پی مو را تحت پوشش قرار میدهد؟
اکثر شرکت های بیمه درمان ریزش مو با پی آر پی را یک درمان زیبایی دانسته و بنابراین درمانهای PRP را تحت پوشش خود قرار نمیدهند.
چه مشکلات دیگری را میتوان با روش پی آر پی درمان کرد؟
• پارگی و کشیدگیهای شدید عضله
• مشکلات تاندونی مزمن (مانند مشکلات تنیس البو یا آرنج تنیس بازان،)
• آسیبهای رباطی (مانند آسیب رباطهای طرفی داخلی یا کناری )
• آرتروز
• پی آر پی پوست جهت جوانسازی صورت
• رفع اسکار و جای سوختگی، زخم و یا جراحی
• بیاختیاری ادرار و نقایصی در عملکرد جنسی زنان
آیا تزریق PRP (پی آر پی) روش ایمنی است؟
روش تزریق پی آر پی یک روش کاملاً ایمن است که هیچگونه عوارض و خطرتی ندارد. پی آر پی یک روش بدون جراحی و بدون درد است که بهسادگی انجام میشود. پلاسمای حاوی پلاکت، خود یک مادهی ضدمیکروب و یک ضدالتهاب بیولوژیکی است و بنابراین عملکردی دفاعی و ضد عفونت دارد.
چه تعداد درمان مورد نیاز است و چه موقع اغلب درمان باید انجام شود؟
برای رسیدن به نتایجی مطلوب این عمل باید هر ۳ الی ۴ هفته و برای تقریباً ۵ مرتبه انجام شود. در بالاترین حالت درمان، ممکن است به ۸ الی ۹ ماه نیاز باشد.
آیا میتوان قبل از لیزر صورت از وکس استفاده کرد؟
برای درمان ریزش مو مزوتراپی بهتر است یا پی آر پی؟
در یک حالت کلی می توانیم مقایسه مزوتراپی مو و روش پی آر پی را به صورت زیر انجام دهیم:
• در روش مزوتراپی مو اغلب تزریق در ناحیه پوست میانی انجام می شود ولی در تزریق به روش prp ، در همه لایه های پوست می تواند انجام شود. ( برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه درمان ریزش مو به روش مزوتراپی به مقاله ی مزوتراپی مو مراجعه کنید.)
• هر دو روش برای کسانی مناسب است که دچار کم پشتی مو و ریزش هستند، نه کسانی که دچار طاسی و یا ریزش موی شدید هستند.
• در مواردی، می توان این دو روش را جهت دستیابی به نتایج ماندگار و هر چه بهتر در کنار هم استفاده کرد.
• معمولا در این دو روش، امکان بروز عفونت و یا ناراحتی های پوستی وجود ندارد.
• در هر دو روش کمک به متابولیسم بدن و گردش جریان خون، صورت می گیرد به خصوص روش مزوتراپی.
• مزوتراپی ارزان تر از روش prp است و از این رو مشتریان بیشتری از آن استفاده می کنند.
• هر کدام از این درمان ها در چند جلسه صورت می گیرند ولی در روش prp ، هر جلسه حدودا یک ساعت به طول می انجامد در حالیکه هر جلسه مزوتراپی حداکثر نیم است.
• هر دوی این روش ها باید توسط پزشک متخصص و تیم حرفه ای و مجرب صورت بگیرند.
• هیچ کدام از این دو روش درمان کاملا قطعی برای ریزش مو نیستند و گاهی لازم است که روش های دیگری هم جهت درمان استفاده شود.
• هر دوی این روش ها در چند جلسه (حداقل سه جلسه) انجام می شوند و می توان گفت که بهبودی با هر یک از این دو روش نسبتا طولانی است.
• درد و خونریزی چندانی در این دو روش وجود ندارد.
• این دو روش برای کسانی دچار طاسی شده اند مناسب نیستند و معمولا جواب نمی دهند.
آیا نتایج عمل پی آر پی بلافاصله بعد از پایان آن قابل مشاهده خواهد بود؟
خیر. دقت کنید که پی آر پی معجزه نمیکند و ظهور نتایج آن مدتی طول خواهد کشید. اثرات پی آر پی در افزایش رشد موها از حدود ۳ تا ۴ ماه بعد از پایان این عمل شروع به ظاهر شدن میکند و بیشترین ضخامت و تراکم موها بعد از این مدت قابل مشاهده خواهد بود. عوامل رشدی که در ترکیب پی آر پی وجود دارند به مدت زمانی نسبتاً طولانی برای تأثیرگذاری کامل بر رشد فولیکولهای مو نیاز دارند. این فرایند در طی ماههای آینده و بعد از پایان موفقیتآمیز تمام جلسات درمانی انجام خواهد شد. در واقع برای مشاهده بیشترین رشد موها باید حداقل ۸ ماه صبر کنید.