آفتاب، اختلالات پوستی، پیری و حتی ژنتیک همه و همه میتوانند باعث ایجاد عارضههای پوستی در صورت و دیگر نقاط بدن شوند. این عارضهها عبارتاند از عارضههای بافتی مانند چینوچروک و جای جوش، تغییررنگ مانند ککومک و لکههای ناشی از آفتاب، یا رگهای خونی قابلمشاهده. علاوه بر این، پوست ممکن است تن خود را از دست بدهد، شل شود، و مناطق خاصی از بدن ممکن است دچار سلولیت شوند. لایه برداری پوست میتواند برای
رفع چینوچروک استاتیک و دینامیک، ککومک، لکههای ناشی از آفتاب، و یا دیگر لکههای تیره، رفع جای زخم، درمان عدم تن در پوست، تضعیف ساختارهای پوستی محافظ(کلاژن و فیبرهای الاستین) که موجب شل شدن پوست و ایجاد سلولیت میشوند، استفاده شود.
لایه برداری پوست یا پیلینگ (Peeling) به روشی جهت درمان عیوب پوست گفته می شود که در آن، لایه های پوست برداشته شده و پوست جدید و سالم تر جایگزین آن می شود. واژه ی لایه برداری پوست جهت توصیف دامنه ای گسترده از درمان پوست، از لایه برداری با مواد گرفته تا میکرودرم ابریژن و لایه برداری توسط لیزر را شامل می شود. هدف از پیلینگ یا لایه برداری پوست، برداشتن غشا خارجی پوست جهت کاهش و به حداقل رساندن جوش و سایر زخم ها، چین و چروک صورت و خطوط مرتبط با سن و رفع تیرگی پوست و رفع کک و مک صورت می باشد. لایهبرداری شیمیایی پوست و پیلینگ معمولاً برای کاهش آسیبهای ناشی از نور خورشید و درمان آفتاب سوختگی انجام میشوند. این روش برای جوانسازی پوست و بازیابی طراوت آن مورد استفاده قرار میگیرد.چنانچه پوستی تیره دارید یا مشکلاتی مانند حساسیت، سوختگی قبلی، سابقه ی زخم های خفیف دارید و یا در معرض اشعه قرار گرفته اید، ممکن است به معاینه ی ویژه نیاز داشته باشید تا مشخص شود آیا این روش درمان مناسبی برای شما خواهد بود یا خیر.
روشهای لایه برداری پوست مختلفی وجود دارد که تفاوت آنها بر اساس لایه پوست، ترکیب ماده لایهبرداری و مکانیسم انجام کار است. لایه بردار پوست به منظور از بین بردن تغییر رنگ پوست، زبری سطح پوست و چین و چروکهای ظریف، طراحی شده است؛ این کار باعث نرم، صاف و یکدست شدن پوست میشود. در صورتی که لایهبرداری چند بار انجام شود، بدون نیاز به جراحیهای تهاجمی میتواند نتایج چشمگیری در ظاهر پوست فرد ایجاد کند.
علائم و نشانههای سلامت پوست
• صاف و نرم بودن پوست همراه با حد مطلوب پدیده شاخی شدن (kerotanisation)
• سفت بودن پوست همراه با کلاژن و قابلیت ارتجاعی فراوان
• یکنواخت بودن رنگ پوست؛ به دلیل عملکرد صحیح ملانوسیتها
• رطوبت رسانی صحیح پوست؛ طوری که بدون استفاده از مرطوب کنندهها مرطوب باشد
• پوست آسیبی از بیماریها و محیط ندیده باشد (آسیب نور خورشید، منافذ بزرگ و آکنه)
• تجدید و نوسازی کارآمد و مستمر پوست (سلولهای جدید با سلولهای قدیمی جایگزین شوند و گردش خوبی داشته باشند)
• مقاوم بودن پوست به عوامل خارجی؛ در هنگام خراشیده شدن به سرعت خود را ترمیم کند.
مزایای لایهبرداری (پیلینگ پوست)
• بهبود بافت، کیفیت و ظاهر پوست
• بهبود گردش جریان خون، آبرسانی و تحمل پوست
• کاهش خطوط استاتیک ظریف روی پوست
• صاف و نرم کردن و بهبود زبری پوست
• درخشان، شاد و با طراوت کردن پوست
• یکنواخت کردن رنگ و کاهش علائم و لکههای پوست
• لایهبرداری منظم میتواند بروز آکنه و همچنین جای زخمهای ناشی از آکنه را کاهش دهد.
• کُند کردن سرعت بروز علائم پیری
انواع پیلینگ پوست
پیلینگ پوست صورت با توجه نوع عامل لایه برداری به پیلینگ شیمیایی ، مکانیکی و لیزری تقسیم می شود .
لایهبرداری شیمیایی
پاکسازی و پیلینگ شیمیایی پوست (chemical peeling) یکی از قدیمیترین درمانهای زیبایی در جهان است و افراد از آن برای کمک به داشتن پوستی صافتر و زیباتر استفاده میکردند. امروزه لایهبرداریهای شیمیایی پوست به خاطر جوابگویی سریع و سرپایی بودن انجام روش، از محبوبیت زیادی برخوردار هستند. از لایهبرداری و پیلینگ شیمیایی پوست برای جوان و شاداب کردن پوستهای چینوچروک دار، لکهدار و آفتاب سوخته استفاده میکنند. در کلینیک تخصصی پوست و زیبایی دکتر عسگری روشهای جوانسازی و زیبایی پوست صورت و بدن ازجمله پاکسازی و لایهبرداری شیمیایی انجام میشود. پزشک میتواند مشخص کند که کدام نوع لایهبرداری شیمیایی برای شما مناسب است. استفاده از خدمات اختصاصی لایهبرداری شیمیایی پوست صورت هماکنون در کلینیک تخصصی پوست و زیبایی دکتر عسگری در دسترس همگان میباشد. بهاینترتیب شما میتوانید از دسترسی سریع به جلسات مشاوره با کارشناسان متخصص ما برخوردار شده و از محیط منحصربهفرد و تجهیزات پیشرفته این کلینیک برای رفع مشکلات پوستی همچون چینوچروک، خطوط ریز ایجادشده و تغییر رنگ پوست خود استفاده نمایید.
کاربردهای لایهبرداری شیمیایی
• درمان چین و چروک
• درمان اسکار (جای زخم و جراحت)
• درمان سوختگی
• درمان استرچ مارک (ترکهای پوستی)
• آفتاب سوختگی پوست
• درمان منافذ باز پوست
• رفع تیرگی و لکههای پوستی
• درمان شلشدگی و افتادگیپوست
چگونگی انجام لایهبرداری شیمیایی
پیلینگ و لایهبرداری شیمیایی در مطب پزشک، کلینیک جراحی یا بیمارستان توسط یک متخصص پوست انجام میگیرد. اگر از نوع پیلینگ عمیق پوست استفاده میشود، برای آرامش بخشی بیمار از روش سدیشن یا آرامبخشی در خواب استفاده میکنند. پزشک پوست بیمار را تمیز میکند و در صورت نیاز از یک مادهی بیحسی موضعی روی ناحیهای که قرار است درمان انجام گیرد، استفاده میشود .پزشک سپس محلول پیلینگ یا لایهبرداری را روی پوست بکار میبرد. این محلول طبق شرایط و اهداف موردنظر هر بیمار ساخته میشود. در اغلب موارد، در هنگام استفاده از مواد پیلینگ روی پوست، بیمار سوزش یا سوزن سوزن شدن بر روی پوست خود احساس میکند. بعدازآنکه محلول لایهبرداری برای مدتزمانی تعیینشده روی پوست قرارگرفته شود، آن را با آب پاک میکنند. سپس یک روغن تسکیندهنده روی پوست میزنند، معمولاً بعد از پیلینگ عمیق پوست از یکلایهی ضخیمی از وازلین استفاده میشود. پزشک سپس دستورالعملهایی را جهت مراقبتهای بعد از لایهبرداری به بیمار میدهد و ممکن است داروهای مسکنی را برای تسکین درد بعد از درمان تجویز کند، خصوصاً اگر از لایهبرداری عمیق پوست استفاده شده است. بسته به وضعیت پوست بیمار و عمق پیلینگ پوست، ممکن است برای رسیدن به نتایج موردنظر، به چند جلسهی لایهبرداری نیاز باشد. پوستی که بعد از لایهبرداری شیمیایی رشد میکند نرمتر و جوانتر خواهد بود. لایهبرداری شیمیایی پوست با عمق کم، بافت پوست را تقویت میکند و چروکهای صورت را کاهش میدهد. نتایج لایهبرداری پوست ابتدا خیلی واضح نیست اما با تکرار درمان مشخص تر خواهد شد. در لایهبرداری شیمیایی، یک محلول شیمیایی روی پوست مالیده میشود و به آن اجازه داده میشود که خوب در آن نفوذ کند. پس از گذشت یک تا ۱۴ روز، برحسب اینکه محلول تا چه عمقی در پوست نفوذ کرده باشد، لایههای پوست برداشته میشود. این پروسه بخشی از پوست را به روشی کاملاً کنترل شده تخریب میکند تا پوست جدید بتواند به جای آن رشد کند. مواد شیمیایی که برای این منظور استفاده میشود، مواد لایهبرداری شیمیایی نامیده میشوند. لایهبرداری شیمیایی پوست به منظور رفع چینوچروکهای صورت، تغییر رنگ پوست و روشن شدن پوست و رفع اسکار انجام میشود و عموما لایهبرداری بر روی پوست صورت انجام میشود. لایهبرداری شیمیایی پوست میتواند به تنهایی یا همراه با سایر روشهای جوانسازی پوست انجام شود.
فواید لیزر موهای زائد چیست؟
انواع لایه برداری شیمیایی
انواع پیلینگ شیمیایی پوست بر اساس عمق لایه برداری پوست دسته بندی می شوند.
پیلینگ سطحی
ملایم ترین نوع لایه برداری است که به صورت سرپایی و بدون نیاز به بی حسی، روی انواع پوست ها قابل اجراست. در لایهبرداری سطحی معمولاً از مایعی استفاده میشود که حاوی اسید بسیار رقیق و ملایم است که در اکثر موارد اسید گلیکولیک میباشد. گاهی اوقات نیز از یخ خشک (دی اکسید کربن جامد) استفاده میشود.اساساً اپیدرم یا روپوست را مورد عمل قرار می دهد و در موارد چین و چروک های ظریف ناشی از آفتاب، کک و مک، لکه های بارداری و تغییرات رنگ پوست، اسکارهای خفیف آکنه و ضایعات آفتابی خفیف به کار می رود. پوسته ریزی اندکی به مدت ۵-۳ روز ایجاد می شود و یک هفته بعد قابل تکرار است. باید توجه داشت که آثار مثبت این نوع پیلینگ چندان محسوس نبوده، قادر به حذف کامل چین و چروک یا لکه های پوستی نمی باشد. لذا برای کسب نتایج مطلوب و تکرار آن الزامی است.
پیلینگ متوسط
در پیلینگ متوسط لایه برداری عمیق تر و موثرتر از پیلینگ سطحی بوده و به درم یا پاپیلر می رسد و ترمیم آن حدود ۸-۷ روز طول می کشد و در صورت نیاز بالینی چند هفته بعد می توان آن را تکرار کرد. اسید تریکلورواستیک (TCA) مهمترین عامل و ماده لایهبرداری است که در لایهبرداری متوسط از آن استفاده میشود. این لایهبرداری را میتوان با استفاده از محلولهای مختلف شیمیایی انجام داد که در آخر از TCA استفاده میشود.از آنجایی که پیلینگ متوسط موجب سوختگی درجه ۲ پوست می گردد، عوارض آن از نوع قبلی بیشتر است و چند روز استراحت در منزل الزامی است. احتمالاً بروز درد و تورم خصوصاً در مناطق اطراف چشم وجود دارد هدف از انجام پیلینگ متوسط از بین بردن چین و چروک های خفیف تا متوسط تغییرات پیگمانتاسیون و لکه های پوستی، ضایعات جدی و سایر آثار دراز مدت ناشی از تشعشات خورشید است.
پیلینگ عمیق
در این پیلینگ ماده موثره اغلب ترکیبان فنلی می باشد، به درم رتیکولر و لایه های عمیقی پوست نفوذ می کند و موجب سوختگی درجه ۲ می شود. در موارد ضایعات عمیق مانند چین های عمیق پوستی و اسکارهای شدید آکنه و در بیمارانی که دچار پیری پوست ناشی از آفتاب بوده ولی مایل به جراحی نیستند استفاده می شود. از سایر انواع پیلینگ موثرتر ولی در عوض دارای عوارض جانبی شدیدتر است. این نوع لایهبرداری فقط بر روی پوست صورت انجام میگیرد. ممکن است از لایهبرداری عمیق برای پوستهای تیره تر استفاده نشود چون باعث چروک شدن پوست میشود. در اکثر موارد این نوع لایهبرداری فقط یک مرتبه صورت میگیرد. جایگزینی پوست جدید از ۱۰ تا ۱۴ روز بعد آغاز می شود. بنابراین پست تا ۳ هفته قرمز و ملتهب بوده، درمان کامل آن ممکن است تا چندین ماه به طول بیانجامد استراحت در منزل پس از انجام این نوع پیلینگ الزامی است.
مواد لایه برداری شیمیایی
گلیکولیک اسید
لایهبردار گلیکولیک اسید یک لایهبردار شیمیایی سطحی میباشد که فراتر از لایه اپیدرمال یا لایههای خارجیتر پوستی نفوذ نمیکند. این نوع لایهبردارها از نیشکر استخراج میشوند. طبیعت کوچک مولکول گلیکولیک اسید اجازه نفوذ عمیقتر به حفرههای پوستی را میدهد و سپس سلولهای پوستی مرده را خارج میکند، بنابراین ظاهر پوست را بهبود میبخشد. این نوع لایهبردار سطحی ممکن است فقط کمک به کاهش جای جوشهای کوچک کند و همچنین بعضی از قرمزیهای همراه با جای جوش را کاهش دهد.
تریکلوراستیک اسید
تریکلوراستیک اسید به عنوان لایهبردار متوسط میباشد، که نیاز به زمان ریکاوری کمتری نسبت به لایهبردارهای شیمیایی عمیقتر دارد. در هر صورت، این نوع لایهبردار، قادر است بصورت عمیقتری نسبت به لایهبردارهای سطحی در پوست نفوذ کند، و ظاهر خطوط صورت، لکهها و رنگدانههای غیرطبیعی مانند نقاط ایجاد شده در اثر آسیب آفتاب، را کاهش میدهد. همچنین این نوع لایهبردار، در حذف جای جوشها موثر است و برای پوستهای تیرهتر گزینه درمانی خوبی میباشد، چراکه این نوع لایهبردار تمایل کمتری در ایجاد عوارض جانبی رنگدانههای غیرطبیعی که توسط لایهبردارهای عمیقتر مانند لایهبردار فنول ایجاد میشوند، دارد.
فنــــول
لایهبردار شیمیایی فنول یکی از لایهبردارهای قوی موجود میباشد و باید تحت نظارت پزشک مصرف شود. این لایهبردار قوی در لایههای عمیقتر پوست، فراتر از اپیدرمیس تا زیر لایه درمیس نفوذ میکند و برای اثر، نیاز به یک تا دو ساعت زمان دارد. این لایهبردار ظاهر جای جوش آتروفیک، که جای زخم حفرهای در صورت هستند، را بهبود میبخشد. در هر صورت، از آنجا که مصرف این لایهبردار فقط هنگام آسیب جدی پوست میباشد، بسیار مهم است که فرد از عوارض جانبی آن مانند از بین رفتن رنگ پوست و عفونت، آگاه باشد.
ترکیبات لایه برداری شیمیایی بی ضرر طبیعی
همه پیلینگ ها به نحوی با نوسازی کلاژن همراه است پوست بعد از پیلینگ جوان تر، شاداب تر و با طراوت تر می گردد و هر چه عمر پیلینگ بیشتر باشد اثرات آن مدت بیشتری باقی خواهد ماند.
در میان اسیدهای به کار رفته برای پیلینگ شیمیایی، اسیدهاهای عالی میوه ها کاربرد بیشتری دارند. مانند اسید سیتریک (در مرکبات) ، اسید مالیک (در سیب)، اسید تارتریک (در انگور) و اسید لاکتیک (در شیر ترش) اسید لاکتیک با افزایش رطوبت اپیدرم از خشکی پوست جلوگیری می کند.
این اسید به مقدار زیاد در ماست تازه دیده می شود. در ضمن اسید سیتریک باعث افزایش سنتز کلاژن شده و چین و چروک های ظریف را از بین می برد، و اسید گلیکولیک باعث پوسته ریزی و نوسازی سلول های پوست می شود. اسیدهای آلفا هیدروکسی Alpha – Hydroxy Acids (اسیدهای میوه) به عنوان یک ماده پوسته کننده سریع عمل می کنند و باعث ریختن سلول های مرده و سطحی پوست می شوند، با ریختن سلول های پیر و مرده پوست، سلول های جوان و شاداب پدیدار می شوند. که باعث زیبایی ظاهری پوست می گردند.
نتایج و تاثیرگذاری لایهبرداری شیمیایی
نتیجه به دست آمده از لایهبرداری شیمیایی تاحدودی به عمق لایهبرداری بستگی دارد. لایهبرداری سطحی میتواند تخریبهای ناشی از نور خورشید یا پیری پوست را کاهش دهد اما آنرا به کلی از بین نمیبرد. نتیجه لایهبرداری ممکن است تا مدتی آشکار نشود، و وقتی ظاهر شود، ممکن است خیلی خفیف و جزئی باشد. معمولاً برای ایجاد همان تاثیری که فرد میخواهد باید لایهبرداریهای مکرر انجام گیرد.
لایهبرداری متوسط میتواند برای یکدست کردن تفاوتهای رنگدانه پوست و همچنین کاهش چینوچروکها و آثار تخریبهای نور خورشید مفید باشد. برای دست یافتن به بهترین نتیجه پس از ۳ تا ۶ ماه نیاز به درمان دوباره است. یک بار لایهبرداری عمیق پوست چینوچروکهای آن را از بین برده و پوست را میکشد. تاثیر این لایهبرداری معمولاً شگفتآور است. به طور کلی، فرد دیگر قادر به لایهبرداری عمیق مجدد پوست خود نخواهد بود.
نوع پوستتان، مراقبتهای قبل و بعد از لایهبرداری از پوستتان، میزان تجربه پزشک، و شیوه زندگیتان پس از عمل نیز میتواند بر نتیجه کار تاثیر بگذارد. برخی از انواع مشکلات پوستی خیلی بهتر به لایهبرداری شیمیایی واکنش میدهند. افرادی که پوست روشنتری دارند و پس از عمل کمتر در معرض آفتاب قرار میگیرند، نسبت به افرادی که پوست تیرهتر دارند و زمان زیادی را زیر نور آفتاب میمانند، معمولاً به مراتب نتیجه بهتری کسب میکنند. قبل از اینکه تصمیم بگیرد لایهبرداری شیمیایی روی پوستتان انجام دهید، حتماً درمورد نتیجهای که از عمل میخواهید با پزشکتان مشورت کنید. تغییر در رنگ و بافت پوست که به واسطه بالا رفتن سن و قرار گرفتن در معرض آفتاب ایجاد میشود، معمولاً پس از لایهبرداری شیمیایی همچنان ادامه مییابد. لایهبرداری شیمیایی نمیتواند راه حل دائمی برای این گونه مشکلات پوستی باشد.
لایه برداری مکانیکی
در این روش، جهت درمان اسکارهای عمیق پوست از وسایل الکترومکانیکی خاصی جهت لایه برداری پوست استفاده می شود .
لایه برداری پوست با میکرودرم ابریژن
میکرودرم ابریژن یک تکنیک مراقبت از پوست است که در آن لایه بیرونی ناهموار پوست برداشتهشده، سلولهای مرده تخلیهشده، و یک بافت نرم و صاف بر جای میگذارد که رشد سلولهای جدیدتر سالم را امکان پذیر میسازد.
در طول میکرودرم ابریژن پوست تمیز شده و عینکی برای محافظت از چشمان شما از کریستالها بر روی چشمهای شما قرار میگیرد. سپس دستگاهی با ضربه های آرام و یکنواخت بر روی پوست حرکت داده میشود. کریستالها به داخل پوست هدایت میشوند، سلولهای مرده سطح پوست را شل کرده و از پوست خارج میشوند. این روند با گذاشتن یک ماسک ضدالتهابی تسکیندهنده، یک درمان آنتیاکسیدان با ترکیبی از مواد معدنی و ویتامین C ادامه یافته و با قرار دادن یک محافظ نور خورشید پایان مییابد.
لایه برداری پوست با هیدرودرم ابریژن
روش درمانی هیدرودرم ابریژن، جدیدترین پیشرفت در روشهای لایهبرداری غیر لیزری پوست است. هیدرودرم ابریژن تنها روشی است که فرایندهای پاکسازی، لایهبرداری، استخراج، آبرسانی و حمایت آنتیاکسیدانی را بهطور همزمان با هم ترکیب میکند و بدون ایجاد هیچگونه ناراحتی و نیاز به زمان استراحت، پوست را تمیزتر و زیباتر میکند. این روش درمانی تسکیندهنده، مرطوبکننده، غیرتهاجمی و غیرتحریکی است. روش درمانی هیدرودرم ابریژن برای اکثر پوستها توصیه میشود. مدت زمان انجام این روش، حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه طول میکشد.
لایه برداری پوست با میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ روشی است که منجر به ایجاد پوستی صاف و نرمتر، شادابتر و ظاهری جوانتر میشود. این یک روش حداقل تهاجمی است که فرایند ترمیم طبیعی بدن را آغاز میکند. نتایج میکرونیدلینگ عبارتند از: افزایش تولید کلاژن و خاصیت الاستینی پوست، افزایش میزان جذب سرُمها، هیالورونیکاسید و پلاسمای غنی از پلاکت که فرایند بهبودی را تحریک میکند. میکرونیدلینگ یک ابزار مؤثر در مراقبتهای ضد پیری پوست است. این روش پوست را بالا میبرد (لیفت میکند) و سفت میکند و همچنین با بهبود بافت پوست و جای زخمهای روی پوست برای تمام سنین و تمامی انواع پوستها مناسب است. با دریافت روش میکرونیدلینگ، بدون بروز عوارض جانبی و نیاز به استراحت که در عملهای جراحی و روش لیزری لازم است، ظاهر پوست شما صافتر و نرمتر خواهد شد و شما ظاهری جوان خواهید داشت.
لایه برداری لیزری
چنانچه پوست صورت دارای چروک ناشی از قرار گرفتن در معرض نور خورشید باشد،یا چروک دور چشم و یا جای جوش از روش لایه برداری صورت با لیزر جهت پیلینگ استفاده می شود. سطح بالای انرژی، امواج نوری تقویت شده ی لیزر دی اکسید کربن، لایه بردار پوست بوده و لایه ی بیرونی پوست را بدون هیچ گونه خون ریزی و حتی کوچکترین آسیب به پوست اطراف ، به سرعت تبخیر می کند.
انجام لایه برداری پوست توسط لیزر کمک شایانی به جوانی و زیبایی پوست شما می کند. پیلینگ توسط لیزر، خطوط باریک، چروک ها، جای جوش، لکه های ناشی از سن، علایم مادرزادی و لکه های رنگی روی پوست را کاهش داده و از بین می برد. همچنین بافت کلی پوست که به مرور زمان بر اثر نور خورشید آسیب دیده را نیز بهبود می بخشد. جوان سازی عمقی پوست توسط لیزر، لایه های زیرین پوست را به تولید کلاژن جدید تحریک می کند.علاوه بر این، امروزه لایه برداری پوست توسط لیزر یکی از موثرترین روش های اصلاح جای زخم ضعیف تا متوسط روی پوست است که به دلیل جراحی یا جراحت قبلی به وجود آمده اند.
پیلینگ پوست با لیزر CO2
در این روش با از بین بردن لایههای پوستی آسیبدیده با استفاده از لیزر CO2، میتوان به مرورزمان سطحی صاف و یکنواخت بر روی پوست ایجاد کرد. با این روش پوست پس از عمل سفتتر و صافتر به نظر میرسد. این لیزر با کاهش چینوچروک و درمان جای جوش و همچنین درمان جای زخم و اسکار میتواند به جوانسازی پوست کمک بسیاری کند. با توجه به محدوده مورداستفاده، بین یک روز تا چند هفته میتوان نتایج و بهبودی را مشاهده کرد. زمان بهبودی تقریبی در این روش دو هفته است. در این دوره پوست جدید بهمرورزمان ظاهرشده و ناحیه درمان صافتر و سفتتر میشود. البته در نظر داشته باشید که لیزر فراکشنال نیز به دلیل عوارض کمی که دارد طرفداران بیشتر و استفاده بالاتری دارد.
پیلینگ پوست با لیزر اربیوم
لیزر اربیوم یکی از راههای درمان تجمع رنگدانههای پوستی، جای جوش و زخم، چروک، ضایعههای پوستی و غدههای چربی روی بینی است. عمق نفوذ لیزر اربیوم بسیار سطحی است و انرژی به محض تماس با سطح پوست، توسط آب پوست جذب میشود و در نتیجه انرژی گرمایی بسیار پایینی به لایههای عمیقتر پوست نفوذ میکند.
پیلینگ پوست با لیزر RF فرکشنال
روش پیشرفته پیلینگ پوست با لیزر RF فرکشنال دارای مزایای بسیار برای بیمارانی است که در پی جوانسازی و بهبود پوست خود هستند. برخلاف لایهبرداری لیزر سنتی که در آن کل سطح پوست در معرض درمان قرار میگیرد. این روش نواحی آسیبدیده پوست را بهصورت ستونی جداسازی کرده و دیگر قسمتهای پوست را دستنخورده باقی گذاشته که موجب کوتاه شدن زمان بهبودی میگردد. دو الگوی فرکشنال ممکن است بهتنهایی یا در ترکیب با امواج فرکانس رادیویی برای بازسازی بهینه پوست استفاده شود.
بهبود اولیه در حدود چهار تا هفت روز طول میکشد و رنگ پوست شما به مدت چند هفته صورتی مایل به قرمز خواهد بود. دوره بهبودی کامل پوست تا شش ماه پس از درمان ادامه خواهد داشت. این درمان شامل یک کیت بهبودی و مراقبت از پوست پس از عمل است که بهطور خاص برای بهینهسازی نتایج سازماندهی شده است.
پیلینگ ترکیبی پوست با لیزر و PRP
اکثر درمانهای لیزر از طریق سوزاندن لایههای فوقانی پوست و یا با ایجاد زخم (میکرو زخم) در پوست انجام میشوند که به سفت شدن پوست پس از بهبود منتهی میشود. به منظور بالا بردن شانس رسیدن به نتیجه مثبت میتوان از درمان ترکیبیPRP (پلاسمای غنی از پلاکت) و لیزر استفاده کرد.
PRP از پلاکتهای خون خود بیمار برای ترمیم و بازسازی بافت جدید و کلاژن استفاده میکند. بهطور عمده، فاکتورهای رشد موجود در پلاکتها هستند که به عملکرد مذکور منتهی میگردند. فاکتورهای رشد در ساخت عروق خونی جدید و سالم به بدن کمک میکنند. این عروق درروند جوانسازی پوست بسیار حیاتی هستند زیرا مواد مغذی مهم را برای پوست فراهم میکنند. نتیجه نهایی، ایجاد پوستی صافتر، پرتر، ارتجاعیتر، و جوانتر است. پی آر پی درمانی میتواند یک پادزهر مناسب برای پیری پوست و یا پوستی باشد که توسط عوامل مختلف، بهویژه نور خورشید آسیبدیده است.
با سیستم خاص لایهبرداری لیزری، بیماران پس از درمان عوارضی چون زخم و قرمزی بیشازحد بر روی صورت را مشاهده میکنند. این درست همانجایی است که پلاسمای غنی از پلاکت میتواند کمک کنده باشد. PRP، از میکرو تونلهای برجای مانده از لایهبرداری لیزر استفاده کرده تا به لایه عمقی پوست نفوذ کرده و به تسریع زمان بهبودی کمک میکند.
درمان PRP بهطورکلی بین ۲۰ تا ۳۰ دقیقه طول میکشد. برای شروع، بیمار آماده میشود. ممکن است یک بیحسی موضعی در ناحیه تحت درمان صورت ایجاد شود. گاهی اوقات یک بیحسی در ناحیه عصب نیز ایجاد میشود. مقدار کمی از خون، بهطورمعمول ۲۰و ۵۵ سیسی، کشیده میشود که در یک ویال یا لوله آزمایش قرار میگیرد. لولهآزمایش در یک ماشین سانتریفیوژ قرار میگیرد. این دستگاه خون (داخل لولهآزمایش) را با سرعت زیاد چرخش خواهد داد تا زمانی که همه اجزای آن جدا شود. پسازآن، پلاکتها برداشته خواهند شد. این غلظت پلاکتها آنها را در زمان تزریق به پوست قویتر میسازد. فرآیند مذکور PRP خون کامل نامیده میشود.
پیلینگ پوست با پالس تشدید شده نور (IPL)
IPL (لایهبرداری پوست با پالس تشدید شده نور) که به-جوانسازی- تصویری معروف است، یک منبع نور غیرتهاجمی تأثیرگذار بر رنگ است. این روش لکههای قرمز و قهوهای ایجادشده در سطح پوست به دلیل آسیبهای نور خورشید و روزاسه، و همچنین موهای زمخت تیره بر روی بدن افراد با پوست روشن را هدف قرار میدهد.
در طول فرآیند IPL، نور شدید طیف وسیعی از طولموجها بر نواحی خاص تحت درمان پوست متمرکز میشود. دستگاه IPL همراه با تابش یکنواخت و شفاف نور بر نواحی تحت درمان بهآرامی بر روی پوست فشار داده میشود.
این نور به تحریک تولید کلاژن کمک کرده و موجب پر شدن خطوط و چینوچروک و یا زخمهای کمعمق، و درعینحال کاهش قرمزی و از بین بردن لکهها و پیلینگ پوست صورت میشود.
در همین حال، بافت هدف آسیبدیده، بهطور طبیعی توسط بدن برداشته میشود. بسته به عارضه تحت درمان، طیف دقیق طولموج را میتوان برای حصول نتایج بهینه تنظیم کرد.
برای محافظت از چشم و بینایی شما در طی عمل از یک ماسک چشم استفاده میشود و ممکن است برای جلوگیری از گرم شدن، ژل موضعی بر روی پوست شما مالیده شود. همچنین ممکن است از داروهای مسکن قبل یا پس از عمل استفاده شود، اما هیچ نوع بیهوشی وجود ندارد.
روند کلی درمان بسیار سریع است و حدود نیم ساعت طول میکشد. اگرچه پس از تکمیل درمان، شما احتمالاً یک دوره بهبودی و معاینه بسیار کوتاه را پیش از مرخص شدن در کلینیک خواهید گذراند. پس از عمل، شما به مدت ۴۸-۲۴ ساعت احساسی شبیه به آفتابسوختگی را خواهید داشت. پس از درمان، توصیه میشود که به مدت دو تا پنج روز از قرار گرفتن در معرض مستقیم و طولانیمدت نور خورشید اجتناب کنید. همچنین ممکن است به شما توصیه شود که از جریان مستقیم آب گرم، بهعنوانمثال، دوش گرفتن، و یا غوطهور شدن در آب در وان یا استخر اجتناب کنید.
نکات مهم قبل از لایهبرداری پوست
اگر تصمیم به انجام لایهبرداری پوست از طریق هر کدام از روشهای ذکر شده را دارید، لازم است به موارد زیر توجه داشته باشید:
مصرف داروهای ضدویروس: اگر سابقه ابتلا به عفونت هرپس و ایجاد تبخال در اطراف دهان دارید، پزشک قبل و بعد از لایهبرداری پوست داروی ضدویروس را نسخه خواهد کرد تا از بروز عفونت ویروسی جلوگیری شود.
استفاده از لوسیون گلایکولیک: اگر بخواهید لایهبرداری شیمیایی پوست با عمق کم انجام دهید پزشک دو هفته قبل از انجام لایهبرداری شیمیایی استفاده از لوسیون گلایکولیک اسید را به شما توصیه میکند. استفاده از لوسیون گلایکولیک به شما کمک میکند تا متوجه حساسیت نسبت به گلایکولیک در خودتان شوید.
استفاده از کرم رتینوئید: اگر قرار بر انجام لایهبرداری شیمیایی کمعمق تا متوسط باشد پزشک استفاده از کرم رتینوئید را از قبل توصیه میکند تا زمان درمان کوتاه شده و فرایند بهبود تسریع شود.
استفاده از مواد سفیدکننده: پزشک ممکن است استفاده از مواد سفید کننده (هیدروکینون) و کرم رتینوئید را قبل و بعد از لایهبرداری پوست به شما توصیه کند تا از تیره شدن پوست جلوکیری کند.
استفاده از ضدآفتاب: مهم است که حداقل تا چهار هفته قبل از انجام لایهبرداری پوست از ضد آفتاب استفاده کنید تا از پیگمنتاسیون نامنظم در نواحی تحت درمان پیشگیری شود. در مورد محافظت مناسب با پزشک مشورت کنید.
پرهیز از برخی درمانهای زیبایی و برخی انواع محصولات مو بر: حدود یک هفته قبل از لایهبرداری، وکس کردن یا استفاده از محصولات مو بر را قطع کنید. هفته قبل از انجام لایهبرداری پوست از سفید کردن، ماساژ یا اسکراب صورت بپرهیزید.
عوارض لایهبرداری پوست
پیلینگ پوست میتواند عوارض جانبی متفاوتی را در پی داشته باشد. از جمله عوارض لایهبرداری پوست عبارت است از:
• قرمزی: روند نرمال بهبودی حاصل از لایهبرداری پوست عبارت است از بهبود قسمتهای قرمز پوست بعد از لایهبرداری. قرمزی پوست بعد از لایهبرداری عمیق ممکن است تا چند ماه ادامه داشته باشد.
• اسکار:به ندرت پیش میآید که پیلینگ پوست سبب ایجاد اسکار یا زخم شود (معمولا در بخشهای پایینی صورت). آنتیبیوتیکها و داروهای استروئیدی میتواند ظاهر این اسکارها را بهتر کند.
• تغییر در رنگ پوست: لایهبرداری پوست میتواند سبب شود پوست تحت درمان تیرهتر از حد نرمال شود (هایپرپیگمنتاسیون) یا بالعکس ناحیه تحت درمان روشنتر از حد نرمال باشد (هایپوپیگمنتاسیون). هایپرپیگمنتاسیون بعد از لایهبرداری سطحی شایعتر است در حالی که هایپوپیگمنتاسیون بعد از لایهبرداری عمیق شایعتر میباشد. تغییر در رنگ پوست نیز در افرادی شایع است که پوست تیرهتری دارند و میتواند دائمی باشد.
• عفونت: پیلینگ پوست میتواند سبب فعالیت ویروس هرپس شود (ویروسی که سبب ایجاد تبخال یا زخم سرد میشود). به ندرت پیش میآید که لایهبرداری شیمیایی پوست بتواند منجر به عفونت باکتریایی یا قارچی شود.
مراقبتهای پس از پیلینگ پوست
بعد از لایهبرداری شیمیایی با هر عمقی برای پاک کردن و مرطوب کردن پوست باید از دستورات پزشک پیروی کنید و به نکات زیر توجه داشته باشید.
• بلافاصله پس از پیلینگ پوست به روش شیمیایی، مکانیکی و یا لیزری، پزشک از نوعی ماسک صورت استفاده می کند.
• تورم و پوسته پوسته شدن پوست، امری طبیعی است. پس از پیلینگ، به مدت هفت تا ده روز از پمادهایی جهت نرم نگه داشتن پوست استفاده می شود.
• از نرمکننده برای نرم و مرطوب نگهداشتن پوست خود استفاده کنید.
• شما ممکن است احساس سوزش در پوست داشته باشید. پزشک از پماد محافظتی مانند ژل پترولیوم برای تخفیف علائم استفاده خواهد کرد. برای راحتی میتوانید از پنکه و یا بسته یخ استفاده کنید. مسکنهای غیرنسخهای مانند ایبوپروفن و ناپروکسن میتواند در کاهش درد موثر باشد. مدتی بعد باید به پزشک مراجعه کنید تا علائم بهبود در شما بررسی شود.
• خشکی پوست، قرمزی رنگ پوست و تورم که پس از مرحله ی اول درمان رخ می دهد، در چهار هفته از بین می رود.
• خوابیدن به صورت طاق باز (semireclined position) میتواند به تخفیف تورم کمک کند.
• پزشک اغلب به داشتن رژیم غدایی سبک توصیه می کند. همچنین توصیه می کند از دمای هوای بسیار بالا یا پایین و از انجام هرگونه فعالیتی که به پوست در حال ترمیم فشار می آورد، اجتناب کنید.
• پس از یک یا دو هفته از لایه برداری، پوست جدید صورتی رنگ، نازک تر و بدون چروگ ظاهر می شود. اما چندین هفته طول می کشد تا قرمزی پوست کامل از بین برود.
• بیماران متوجه می شوند که پس از انجام پیلینگ، پوست به مدت طولانی تری شفاف باقی می ماند. اما پس از ترمیم رنگ دانه های پوست، این حالت از بین می رود.
• مالیدن و خاراندن پوستی که لایهبرداری شده میتواند موجب عفونت پوستی شود.
• مشابه هر عملی انجام پیلینگ و لایه برداری نیز بدون عارضه نخواهد بود. عوارض پیلینگ پوست نیز ممکن است در برخی بیماران ظهور کند و احتمال بروز مشکلات خفیف را افزایش دهد.
هزینه لایه برداری (پیلینگ پوست)
هزینه درمان لایهبرداری به نوع لایهبرداری مناسب برای پوست شما با توجه به شرایط فرد و نوع دستگاه و خدماتی که انجام می شود بستگی دارد. به همین خاطر همواره به افراد بیمار توصیه میشود از جلسات مشاوره رایگان با متخصصان کلینیک پوست و زیبایی دکتر عسگری استفاده کرده و از بهترین روش لایهبرداری مناسب برای خود و نیز هزینه لایهبرداری پوست بهطور دقیق مطلع شوند.
سوالات متداول درباره لایهبرداری (پیلینگ پوست)
تفاوت لایهبرداری شیمیایی و میکرودرم ابریژن چیست؟
باوجود طیف گسترده و مختلفی از تکنیکهای پاکسازی پوست صورت در دنیای امروز، این نکته قابل درک است که اکثر مشتریها اغلب گیج شوند که کدام تکنیک بهتر از همه برای آنها مؤثر خواهد بود. بیماران معمولاً دربارهی مزایای مربوط به لایهبرداری یا پیلینگ شیمیایی پوست و میکرو درم ابریژن دچار سردرگمی میشوند. بارزترین تفاوت بین پیلینگ شیمیایی و میکرو درم ابریژن این است که میکرو درم ابریژن یک روش غیر شیمیایی است و سمباده کشیدن واقعی نقایص از روی سطح پوست آنها را برطرف میسازد. درحالیکه برنامه جلسات درمانی میکرودرم ابریژن و پیلینگ متوسط پوست ازجمله مواد لایهبرداری اسید گلیکولیک مشابه هم هستند، پیلینگهای پیشرفتهتری وجود دارند که تنها به یک جلسه درمان نیاز دارند. اگرچه پیلینگهای شیمیایی عمیق پوست مانند پیلینگ فنول نیز به زمان بهبودی بیشتری نسبت به میکرودرم ابریژن و پیلینگهای خفیفتر نیاز دارند. همچنین برخلاف روش میکرودرم ابریژن، پیلینگ عمیق پوست رنگ واقعی پوست را در طی فرایند بلیچینگ (سفیدکنندگی) تغییر میدهد. به همین دلیل، بیمارانی که رنگ پوست طبیعی آن تیره است، میتوانند کاندیدای بهتری برای میکرودرم ابریژن باشند.
تفاوت لایهبرداری شیمیایی با لیزر چیست؟
تعیین مزایا و معایب لیزر پوست در مقابل پیلینگ یا لایهبرداری پوست کمی دشوارتر خواهد بود و این به خاطر ماهیت نسبتاً جدید روش لیزر پوست میباشد. اگرچه بسیاری از پزشکان ادعا دارند که نتیجهی بهبودی پوست بعد از لیزر لزوماً با نتیجهی مشاهدهشده از پیلینگ و میکرودرم ابریژن برابر میباشد. لیزر به پزشک اجازه میدهد تا نقایص و عیوب پوستی مشخصی را با دقت بسیار بیشتری نسبت به لایهبرداری پوست مورد هدف قرار دهد.
لایهبرداری پوست برای چه افرادی مناسب است؟
با اینکه لایهبرداری روشی بدون جراحی و مطمئن برای رفع چین و چروکهای پوست و عارضههای دیگر پوستی است اما انجام آن به همه افراد توصیه نمیشود. برای مثال اگر شما دارای چین و چروکهای عمیق هستید بهتر است برای رفع مشکلات پوستی، روشهای درمانی دیگر مانند تزریق ژل یا تزریق بوتاکس را به جای چندین جلسه پیلینگ انتخاب کنید. پزشک با مشاوره شخصی که پس از معاینه پوست به شما میدهد میتواند بهترین راه را برای ترمیم و درمان مشکلات پوستی به شما توصیه کند.
آیا میتوان لایهبرداری شیمیایی پوست را برای نواحی دیگری به غیر از صورت انجام داد؟
اگرچه پیلینگ عمیق (فنول) تنها برای صورت مناسب است، اما از ترکیب بخصوصی از مواد شیمیایی بهکاررفته در پیلینگهای متوسط و خفیف پوست میتوان نواحی دیگری از بدن را نیز درمان کرد. محلول شیمیایی که برای پیلینگ پوست نواحی از بدن بکار برده میشود معمولاً از ترکیب اسید تری کلرواستیک (ماده اصلی تشکیلدهنده در پیلینگ عمیق و متوسط) و اسید گلیکولیک (ماده اصلی تشکیلدهنده در پیلینگ متوسط) میباشد. محلول مورد استفاده برای پیلینگ پوست بدن معمولاً کمی قویتر از محلولهای پیلینگ سبک یا متوسط برای پوست صورت ساخته میشود، اگرچه کمی ضعیفتر از محلول فنولی است که برای پیلینگ عمیق پوست بهکاربرده میشود. مانند پیلینگ پوست صورت، پیلینگ پوست بدن نیز برای از بین بردن لکههای آفتابسوختگی، لکههای پوستی و بهبود و صافی بافت پوست انجام میشود. همچنین میتوان از آن برای کاهش خطوط بارداری استفاده کرد.
آیا در حین انجام لایهبرداری شیمیایی پوست، از تکنیک آرامبخشی در خواب استفاده میکنند؟
برای انجام پیلینگ عمیق پوست از بیحسی موضعی به همراه یک آرامبخشی (سدیشن) نسبی یا کلی استفاده میشود. برای پیلینگهای سبک و متوسط، به هیچ بیحسی یا آرامبخشی نیاز نیست، گرچه ممکن است بیماری برای کاهش درد، بیحسی موضعی یا یک آرامبخشی خفیفی را درخواست کند.
آیا پیلینگ یا لایهبرداری پوست درد دارد؟
بهطورکلی در طی انجام لایهبرداری سبک یا متوسط، بیمار تنها کمی احساس سوزن سوزن شدن روی پوست دارد. بعد از پایان درمان، پزشک ممکن است برای کاهش هرگونه درد و ناراحتی، داروهایی مسکنی را تجویز کند.
آیا میدانستید ابتدا باید بیماری هورمونی درمان و سپس لیزر صورت انجام شود؟
آیا واقعاً در لایهبرداری پوست برداشته میشود؟
در روش پیلینگ یا لایهبرداری پوست، برای کاهش یا برطرف کردن ظاهر تعدادی از نقایص و مشکلات پوستی، لایههای خارجی پوست برداشته میشوند. بعدازاینکه بیمار تحت درمان پیلینگ پوست قرار گرفت، لایههایی که تحت درمان قرارگرفتهاند بهتدریج پوستهپوسته و جدا میشوند و یک لایهی تازهای از پوست پدیدار خواهد شد.
کاربرد لایهبرداری شیمیایی برای رفع آکنه چیست؟
محلولهای پیلینگ مخصوصی موجود میباشند که برای درمان جوشها و از بین بردن لکههای جوش مؤثر میباشند. پیلینگهای سبک پوست که با استفاده از یک محلول تشکیلشده از اسیدهای الفاهیدروکسی (AHA) انجام میشوند، میتوانند برای درمان جوش مؤثر واقع شوند. یک محلول AHA کم قدرت را میتوان با یک محلول شستشوی صورت ترکیب کرد و این محلول را میتوان بهعنوان بخشی از مراقبتهای روزانهی پوست استفاده کرد.
آیا باید وقفهای بین جلسات درمانی باشد؟
گاهی اوقات به تشخیص پزشک معالج شما برای التیام پوست نیاز به وقفه ای بین جلسات درمانی می باشد به خصوص بعد از لایهبرداری متوسط یا عمیق، شما نیاز به زمان دارید. برای لایهبرداری عمیق شیمیایی لازم است به مدت دو تا سه هفته در خانه پوست شما احیا شود.
چه مدتی طول میکشد تا لایهبرداری پوست به نتیجه برسد؟
زمانی که پوست شما بهبود یابد، شما نتیجه را مشاهده میکنید. زمان بهبودی حدودا از یک روز برای روشن کردن و یا لایهبرداری متوسط تا چهارده روزاست و زمان ییشتری برای لایهبرداری عمیق لازم است. برای گرفتن نتیجه مطلوب ، شما ممکن است سه تا پنج جلسه نیاز به لایهبرداری داشته باشید.
چه مدتی طول میکشد تا نتیجه نهایی لایهبرداری شیمیایی حاصل شود؟
بیشتر نتایج دائمی نیستند چون پوست ما به پیر شدن ادامه میدهد. اگر پوست شما از نور خورشید صدمه زیادی دیده و یا پیش آگهی سرطانی به نام AKS نوعی پیش آگهی سرطان پوست که به علت در معرض نور خورشید قرار گرفتن ایجاد میشود که اگر درمان نشود به سرطان پوست منجر میشود رشد کرده باشد، احتمالا پوست شما لکههای جدید و افزایش آنرا روی پوست خود خواهید داشت.
عوارض جانبی احتمالی لایهبرداری شیمیایی چیست؟
لایهبرداری شیمیایی را اگر یک پزشک با تجربه انجام دهد، عوارض جانبی کم است. بعضی از بیماران دچار عوارض جانبی میشوند:
• قرمزی ماندگار که ممکن است ماهها طول بکشد.
• تیره شدن پوست بطور موقت.
• روشن تر شدن پوست (در لایهبرداری متوسط و عمیق)
• زخم (خیلی نادر است زمانی که لایهبرداری توسط متخصص پوست انجام گیرد).
چه زمانی تکرار لایه برداری پوست بی خطر است؟
برای بدست آوردن نتیجه ماندگار، متخصص پوست به شما میتواند بگوید که چند بار میتوانید درمان را تکرار کنید. هر شخصی فقط میتواند یک بار لایهبرداری عمیق داشته باشد. لایه برداری و پاکسازی پوست به صورت دوره ای ( هر چند وقت یکبار)از مهمترین روش های مراقبت از پوست است. در پیلینگ دوره ای علاوه بر اینکه بسیاری از مشکلات پوستی پیشگیری می شود، باعث می شود تا برای همیشه پوستی زیبا و شفاف داشته و نیاز کمتری به کرم و کانسیلر و دیگر موارد آرایشی داشته باشید. در نظر داشته باشید که لایهبرداری شیمیایی به خصوص با آلفاهیدروکسی اسید و تریکلرواستیک اسید کاملاً مطمئن و بدون خطر است.
بهترین زمان لایه برداری پوست چه زمانی است؟
بهترین فصل برای انجام لایه برداری پوست یا پیلینگ، پاییز و زمستان یا اوایل بهار می باشد. زیرا اشعه خورشید از نفوذ کمتری برخوردار است و با توجه به اینکه دوره ترمیم و بازسازی سلول های پوستی یک ماه است. البته مراقبت پوست در فصل پاییز هم باید مورد توجه قرار گیرد. برای جوانی و طراوت مداوم پوست، تکرار پیلینگ هر ۶-۳ ماه یکبار توصیه می شود. با لایه برداری منظم پوست روند رشد سلول های جدید را افزایش دهید.